Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Nedir ve Görevleri Nelerdir?
Spor alanında faaliyet gösteren pek çok pek çok sivil toplum kuruluşu bulunmaktadır. Bu sivil toplum kuruluşları arasında sporu ve sporcuyu korumayı hedefleyen en büyük sivil toplum kuruluşu Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu olmuştur. Kurulduğu günden bu yana her zaman kendisini geliştiren ve spora hatrı sayılır katkılarda bulunan bu konfederasyon, birden fazla federasyonun katkılarıyla 29 Ekim 1980 tarihinde kurulmuştur. İlk başta Bursa, Trabzon, Ankara ve Samsun Amatör Spor Kulüpleri federasyonlarının bir araya gelmesiyle kurulmuş olsa da, bugün Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu sayısı 81’e ulaşmıştır.
Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu
Spor ile ilgili olarak mevcut sivil toplum kuruluşları arasında Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Federasyonunun en büyük sivil toplum kuruluşu olmasının nedeni aslında bellidir. Kısa sürede ülke çapında gösterilen gelişim ve büyüme, ülke açısından çok büyük bir önem taşımaktadır. Gençlik ve Spor Kulübü Yönetmeliği’nde konfederasyon kurulabilmesinin belli şartları yer almaktadır. Bunlardan en belirgin olanı da; eğer bir ilde Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu kurulmak isteniyorsa, en az 15 adet spor kulübünün bir araya gelmesi zorunluluğudur. Bugün Türkiye’de bu kuralı yerine getirmeyen tek il Şırnak olmuştur. Şırnak ilimizde henüz 15 spor kulübü sayısı sağlanamadığından konfederasyon da kurulamamıştır. Şırnak’ta 15 spor kulübü derneğinin bir araya gelmesiyle beraber konfederasyon da zaman kaybetmeden kurulacaktır. Canlı iddaa siteleri üzerinden amatör kulüplerin maçlarına bahis yapabilirsiniz.
Kulüpler ve Yönetim
Kulüpler ve yöneticiler arasındaki bağın kuvvetli olması, kulübün devamlılığı ve amaçlarını yürütebilmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Bu husus, sporda da geçerlidir. Sporcular ve kulüp arasındaki iletişim kadar kulüp ve yöneticiler arasındaki iletişim de önem arz etmektedir. Bu yüzden konfederasyonlar her alanda olduğu gibi spor alanında da oldukça kıymetlidir. Bazen spor kulüplerinin devamlılık sağlayamamasının en büyük nedeni, yöneticilerle yaşanan problemlerdir. İşte Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu, spor alanında sporcuların yaşadığı sorunlara ışık tutarak onlar ile yöneticiler arasında bir köprü kurmayı başarmıştır. Bu tür federasyonlar sayesinde sorunlar daha kısa sürede çözüme ulaşmıştır. Bu da spor içerisindeki barışık ve huzurun korunmasına hizmet etmektedir. Burdur futbol okulları da TASF kuruluşu bünyesinde hizmet vermektedir.
Ülkemizde Ne Kadar Spor Kulübü Vardır?
Günümüzde ülkemizde kurulu olan spor kulübü sayısı 13 binleri aşmış olsa da, diğer dünya ülkeleri ile karşılaştırma yapıldığı takdirde bu sayının aslında ne kadar yetersiz olduğu göze çarpmaktadır. Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonunun bir amacı da ülkemizde spor kulüplerinin sayısını artırarak sporun daha geniş bir alana yayılmasını sağlamaktır. Çünkü spor, hem spor severler için bir yaşam biçimidir hem de ülkede birlik ve beraberliğin kuvvetlenmesine yardımcı olan bir etkendir. Dolayısıyla sporun ve sporcunun korunması, sporun devamlı hayatta kalması bir ülkenin ayakta kalabilmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Bu yük, ne kadar ağır olursa olsun, Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu, yıllardır olduğu gibi bundan sonra da hem sporcular hem de spor için fedakarlıklar yapmaya devam edecektir.